31 januara, 2022

Subvencije za samozapošljavanje 2022.

Nacionalna služba za zapošljavanje NSZ raspisala je konkurs za samozapošljavanje za 2022. godinu, odnosno Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje 2022.

Pomoć države za otvaranje firme od strabe NSZ je ista kao prethodnih godina, tako da to su bespovratna sredstva za pokretanje biznisa 2022, naravno ukoliko se ispoštuju i ispune uslovi zadati konkursom.

Novina u odnosu na prethodne godine je veći iznos novčanih sredstava koji se dodeljuje. Radi se o sledećšim iznosima:

 • 300.000,00 za nezaposlena lica;
 • 330.000,00 za nezaposlene osobe sa invaliditetom.

Ovde se zvanično na sajtu NSZ može naći konkurs i svi detalji vezano za spisak delatnosti:

Postupak za dodelu subvencija za samozapošljavanje je identičan kao prethodnih godina. Pisala sam detaljno o tome u tekstovima

Naravno, radi se o mom ličnom iskustvu, ali i dosad stečenom ogromnom iskustvu pomagajući drugima da urade biznis plan i dobiju novac.

Pisala sam o svom iskustvu sa subvencijom, ali i o do sad urađenim biznis planovima.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko izrade biznis plana, možete me kontaktirati. Oko pitanja u vezi sa biznis planom subvencijom i bespovratnim sredstvima za samozapošljavanje zakažite konsultacije.

Pozdrav.  Marija 🙂

Agencija za konsalting i marketing Connect Media.

30 comments on “Subvencije za samozapošljavanje 2022.”

 1. Šta su bruto plate?

  Ako nismo preduzetnici na ličnoj zaradi i nemamo zaposlene, zašto to popunjavamo?

  Hvala unapred na odgovoru

  1. Ne. Sredstva mogu dobijati lica koja nisu u radnom odnosu (koja su nezaposlena ili ako se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje kao nezaposlena).

  1. Ukoliko ste već preduzetnik nemate pravo. Ukoliko planirate da se registrujete kao preduzetnik i da otvorite fast food, imate prave (naravno, i drugi uslovi moraju biti ispunjeni).

 2. Da li mogu da dobijem subvenciju ako sam nezaposlen i nisam prijavljen na birou? Zeleo bij da otvorim firmu za taxi vozila.

  1. Zdravo Dusane.
   Subvenciju za samozapošljavanje možete da dobijete ako ste nezaposleni, ali morate biti prijavljeni na biro.
   Mislim da se osnivanje taxi firme ne finansira (za tu delatnost da ne odobravaju subvencije).

  1. Zdravo.
   Ne. Nije moguće dok ne završe obuku.
   NSZ organizuje obuke za one koji nisu prošli, tako da treba da se prijavite da hoćete. Uglavnom se održavaju kada je aktuelan konkurs, ali možda se održavaju i mimo toga.

  1. Zdravo.
   Rok za grad Beograd i Novi Beograd bio je 25. maj 2022. Nema ograničenja za trajanje prijave na evidenviji NSZ, dovoljno je da ste prijavljeni kao nezaposleno lice.

 3. Poštovanje! Hteo bih da otvorim piljarnicu u zatvorenom prostoru sa rafovima, bez tezgi, voće i povrće, zimnica i da ima svomesnato i mlečne proizvode.
  Pod tačkama - 47.21 do 47.24. To znači da ne može da se dobiju subvencije ili grešim.

  1. Poštovanje.
   Za prodavnice, trgovine (preprodaje) u šta spada i piljarica ne može da se dobije subvencija za samozapošljavanje.
   Samo uslužne delatnosti, proizvodnja intelektualne usluge, zdravstvene.

  1. Zdravo Bojane.
   Za tu delatnost se dodeljuje subvencija, a da li ćeš dobiti zavidi od biznis plana i bodova koje sakupis. U svakom slučaju, finansira se (taksi firma se ne finansira). Biznis plan i otvaranej firme se rade tek nakon raspisivanja konkursa. Nezaposlena lica imaju pravo da apliciraju, uz ostale uslove koje treba da ispune.

 4. Htela sam da otvorim radnju raznolike ponude,a koliko vidim da nije moguce. A kao zena naravno da nemam toliki iznos da sebi obezbedim fa bih nesto tako krenula sama. Tako da je bas bezveze sto ne moze. Msl da bi trebalo malo da dodje do promene. Hvala

  1. Zdravo Nedo.
   Za second hand se ne dodeljuju subvencije za samozapošljavanje, jer se radi o trgovini, a te vrste delatnosti se ne finansiraju.

  1. Zdravo.
   Možete to da otvorite, bravarska radionica se finansira kroz subvencije za samozapošljavanje.
   Ako nemate opremu možete da upotrebite ta sredstva kada dobijete, kroz subvencije za samozapošljavanje od strane NSZ.

 5. Ako uzmem sredstva tj dobijem , ja sam u obavezi 12 meseci da sebi uplacujem socijalno osiguranje. Koja je to suma? Ko to odredjuje?

  Hvala, Olivera.

  1. Zdravo Olivera.
   U obavezi ste da 12 meseci uplaćujete sve doprinose.
   Dakle, pio, zdravstveno osiguranje doprinpse za nezaposlenost.
   Uglavnom se uplaćuje ili na minimalac ili na propisanu osnovicu za obracun dpprinosa, a knjigovođa obračuna koliko je to.
   Za paušal je najbolje da se raspitate kod poreskih savetnika, razlikuje se.

  1. Pozdrav.
   Prvi korak je da konkurs bude aktuelan, raspisan. Biće svakako u 2023., pa pratite. Ja ću neposredno pre objavljivanja verovatno imati neke informacije o tome kada će izaći javni konkurs, ali svakako treba sačekati da bi se videli uslovi, u slučaju da se nešto promenilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram