25 januara, 2022

Da li su subvencije NSZ bespovratna sredstva za pokretanje biznisa

Pitanje koje najviše dobijam putem mejla je da li su subvencije sa NSZ zapravo bespovratne, tj. da li su to bespovratna sredstva za pokretanje biznisa.

Krenimo redom.

Za početak, reći ću samo da jesu ako se poštuje ono što Zavod traži, a to piše u konkursu kada se objavi Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava.

Kao i prethodnih godina, tako je i 2022. godine objavljen konkurs za subvencije samozapošljavanje.

Bespovratna sredstva za pokretanje biznisa - šta to znači i kada su bespovratna sredstva subvencije NSZ

Bespovratna sredstva subvencije znači da vi kao njihov korisnik nemate obazezu da ih vratite državi u tom iznosu kada istekne ugovorna obaveza. Postaju vaša. Ali, ima uslova da bi bilo tako.

Sa dovoljnim brojem bodova u biznis planu mogu da vam odobre biznis plan. Tada ostvarujete pravo na dodelu subvencije za samozapošljavanje i otvaranje firme, sredstva koja vam uplati Nacionalna služba za zapošljavanje na poslovni račun firme postaju bespovratna samo ako se ispuni jedan uslov. Taj uslov je da redovno izmirujete porez i doprinose (da uplaćujete sebi staž).

Dakle, 12 meseci od datuma registrovanja svoje firme vi imate obavezu da plaćate sebi doprinose. Jedino tako sredstva sa zavoda posle godinu, odnosno dve godine poslovanja, ne moraju da se vraćaju državi. U suprotnom, nisu bespovratna i moraćete ih u jednom trenutku vratiti.

Bespovratne subvencije sa NSZ uslov

Rok koji Zavod daje da se izmire tih 12 meseci jeste 2 godine (ukupno 24 meseca).

Zato, treba napomenuti da tih 12 meseci možete razvući na 2 godine. To znači da u toku naredne dve godine (ili 24 meseci) vi imate obavezu da za 12 meseci redovno izmirite doprinose.

Ovaj raspon od 24 meseci olakšava nekada obavezu za izmirivanje doprinosa onim firmama koje u toku poslovanja nekoliko puta idu na mirovanje. Tačnije, privremeno prekinu obavljanje delatnosti. U tom slučaju, oni imaju fore da u periodu od 2 godine izmire ovih 12 meseci.

Ono što je idealno jeste da ne komplikujete, već da lepo prve godine svog poslovanja (prvih 12 meseci, dakle to je 1 godina) redovno sve plaćate. Novac koji se dodeli je sasvim dovoljan za tu obavezu.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko izrade biznis plana, možete me kontaktirati. Oko pitanja u vezi sa biznis planom subvencijom i bespovratnim sredstvima za samozapošljavanje zakažite konsultacije.

Pozdrav.  Marija 🙂

Agencija za konsalting i marketing Connect Media.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram