30 januara, 2022

ŠESTI DEO pitanja i odgovori - subvencije NSZ

ŠESTI DEO pitanja i odgovori - subvencija NSZ za samozapošljavanje - Pitanja koja sam dobijala putem mejla (zbog nejasnoća i nedovoljno javno dostunih informaciija od strane službe).

Svi odgovori na pitanja oko uslova i samih mogućnosti za ostvarenje prava na dodelu subvencije za samozapošljavanje, nadam se da će pomoći svima i rešiti možda neke dileme.

Kako ne bih iznova pisala sve šta sam ljudima slala kao odgovor - pitanja i moje odgovore prenosim iz prepiski mejla.

Objavljeno je nekoliko blog postova, pošto ima dosta pitanja koja sam dobijala i tokom prethodnih godina.

ŠESTI DEO pitanja i odgovori - subvencija NSZ

Pozdrav, naišao sam na Vaš blog o otvaranju svoje firme uz pomoć države i isplate nepovratnih sredstava pa me zanima samo da li moram imati objekat gde ću raditi ili ne moram pošto nisam završio i dalje objekat. Naravno biće završen, ali ja bih podneo zahtev pa u medjuvremenu završio objekat? 

Zavisi od delatnosti koju radiš. Svakako ako navedeš da imaš objekat u vlasništvu to moraš i da dokažeš. Tako da, mislim da bi trebalo obekat da bude gotov ako ga navedeš kao svoj. Ili barem da imaš papire kojim dokazuješ vlasništvo.

Postoje delatnosti za koje ti ne treba. A ako navedeš da ćeš koristiti lokal ili objekat u zakupu, nemaš obavezu dokazivanja vlasništva.

Ja planiram da konkurišem na lokalnom nivou s obzirom da je završen na republičkom. Planiram da otvorim Centar za edukaciju, lični razvoj i usavršavanje. Održavala bih na raznim lokacijama koje bi iznajmljivala po potrebi. Ili je bolje da se stavi ipak neki prostor u biznis planu (npr. stan gde zivim )? Šta je bolje da se stavi zbog tih poena? I interesuje me šta Vi mislite konkretno da li je dobra ideja sa preduzetničkog gledišta uopšte konkurisati i otvarati  jer sam baš početnik.

Preduzetnička ideja je ok, ali se morate raspitati da li se ona može finansirati subvencijom. Odnosno, da li ta šifra delatnosti za vrstu delatnosti kojom bi se bavila ne spada u one koje se ne finansiraju (postoji lista delatnosti koje se ne finansiraju).

Što se tiče rada od kuće ili konkretne kancelarije ili mobilnog mesta, moraš proveriti da li ta vrsta delatnosti može da se radi od kuće (postoji pravilnik o delatnostima za koje nije potreban poslovni prostor), tako da sve zavisi od toga. Ako ne stoji tamo da može, ne vredi da staviš kako nije potreban poslovni prostor. Poeni se dobijaju kada se naznači da nije potreban poslovni prostor ili da je poslovni prostor u vlasništvu. Tako da , za Centar (što me asocira na školu) mislim da ne treba da imaš više lokacija (ne razumem kako bi iznajmljivala po potrebi), već da imaš svoju kancelariju. Ako imaš mogućnosti da edukacije sa polaznicima radiš u stanu, onda je to posl. prostor. Ako ne, onda treba drugi. Ali kao što sam rekla, moraš proveriti da za li to čime želiš da se baviš možeš da radiš i bez obaveznog posl. prostora.
Svakako mislim da je bolje prvo krenuti bez troškova.

Već duže vreme pratim subvencije za mlade preduzetnike do 30 godina. Interesuje me da li bih ja mogao da dobijem subvenciju za otvaranje jednog xxx marketa. Moj početni plan je da napravim market na ulasku u grad imam plac koji je na sjajnoj lokaciji, a takva vrsta marketa nema trenutno kod nas u gradu. Ja bih napravio veliki market sa parkingom. Pored sebe zaposlio bih i još od 15 do 20 radnika. Imam iskustva sa tim poslom.

Subvenciju za samuzapošljavanje koju dodeljuje NSZ (Nacionalna služba za zapošljavanje) ne može se dodeliti ni za jednu vrstu trgovine na malo ili na veliko (prodavnice, supermarketi, butici....).

Već duže vreme planiram, to jest, imam veliku želju da otvorim servis za popravku računara i periferne opreme. Ne mogu se u momentu setiti šifre delatnosti, imam negde zapisano, nije toliko važno sad. Time se inače bavim odavno, iz hobija i dodatne zarade, ali želim da to podignem na viši nivo kako bih lakše dolazio do klijenata i slao moje usluge i ponude firmama. Što se tiče pravnih stvari i obaveza oko otvaranja pomenute šifre delatnosti, mnogi su mi savetovali da ne razmišljam mnogo i da idem u paušalce, što ne znam koliko je pametno. Otvoriti pomenutu firmu u mom gradu kao paušalac je, po meni, preskupo! Na njihovom kalkulatoru sam izračunao da bi me troškovi poreza i doprinosa koštali oko 25.000 din mesečno, kada ukucam šifru delatnosti, moje godine, opštinu, zonu grada itd. Ono što može možda da pomogne u mojoj situaciji i smanji mi troškove poreza i doprinosa je to što sam ja vojni penzioner, invalid. Kako i gde mogu da proverim da li ispunjavam uslove i za tu poresku olakšicu na osnovu invalidnosti? Imam poznanika koji ima kasu i koji mi kaže da mu je to mnogo manji trošak od paušala. Voleo bih da imam gde da pitam da mi neko u detalj opiše kako to funkcioniše i kakve bi tu obaveze imao.

Tačno je da je paušalno oporezuvanje preskupo. Ko kaže da nije, to za njega nije jer se to svake godine menja. Možda je ranije bilo jeftinije, kada su se uzimale u obzir razne stvari pa ti pausal za skupe usluge ispadne 15000 ili 18000. Osim toga, taj ili veći iznos koliko bi bilo sad (sigurno 25000) je ok za nekog ko je dugo u poslu, ko ima klijentelu i ne razmišlja šta će od danas do sutra (kao početnici), jer uvek ima keš na računu. 

Ja nisam za paušal prve godine, osim ako znaš da ćeš imati dobar promet. Posebno prve godine. Da budeš na samooporezuvanju kao knjigaš porez i doprinosi će ti biti oko 12000 max. Ima i malo skuplja varijanta, lična zarada i obračun minimalca (oko 18000 doprinosi). A ti vremenom možeš videti kako i šta. 
Ne znam za vojne olakšice, moguće je. Nikad nisam direktno sa pausalom radila. Samo tuđa iskustva znam, a moje je sa samooporezivanjem i sada ličnom zaradim). A, to možeš da proveris direktno u poreskoj (kod nekog poreskog savetnika, a ako oni neće kod nekog knjigovođe). 

Knjigaš, vođenje knjiga je po meni korektno. Ako se ide na to msnje, oko 12000. Mislim da će ti trebati fiskalna kasa jer bi radio i sa fizičkim licima.

Zanima me jel mogu ostvariti subvenciju ukoliko otvorim rentacar agenciju. Imam 3 vozila i prijavljen sam na birou vise od 6 meseci.

Koliko vidim, šifra za rent-a-car je 77.11 (Šifra 77.11 - Iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila) https://www.paragraf.rs/propisi/uredba-o-kriterijumima-za-odredjivanje-aktivnosti-koje-uticu-na-zivotnu-sredinu-prema-kolicini-zagadjenja.html

Ova šifra nije na spisku koji je Nacionalna služba prošle godine istakla, gde su delatnosti koje ne mogu da se finansiraju. Možeš videti i sam.  http://www.nsz.gov.rs/live/digitalAssets/14/14183_nesubvencionisane_delatnosti_-_samozapo__ljavanje.pdf

Tako da, rekla bih da može da se finansira ako prođe biznis plan i budu ispunjeni adekvatni uslovi.

Ja sam iz Bg, imam 38 god i na birou sam trenutno. Razmišljam o otvaranju, na svom placu auto perionicu što mašinsku što za ručno pranje... Uz to bi svakako vremenom, ako ne mogu odmah, da ubacim i pranje tepiha i sva druga uslužna pranja auta, namestaja, pranje jorgana, ćebića itd... E sad me zanima kakve su mi šanse za tu subvenciju od države, odakle početi, kako otvoriti na koju delatnost je najbolje tj. šifru, da li kao doo, str.... kojoj se ustanovi obraćam... Ako ne mogu na sebe da otvorim, da li bi mogla na sina koji je skoro napunio 18 god i na birou je takodje...

Te usluge koliko sam upoznata mogu da se finansiraju radi otvaranja firme, ali tek kada ponovo bude bio raspisan Javni konkurs za samozapošljavanje.  Nema potrebe da razmišljate o DOO, to je skupo za početnike. Preduzetnik, kao fizičko lice registrovano tadi obavljanja delatnosti je dovoljno i adekvatno. Str je samostalno trgovinska radnja, nema potrebe po meni o tome da razmišlate. Dovoljno je PR agencija za ... to i to .... pa vaše ime i prezime. Tako se dodeljuje naziv za preduzetnike.

Pre same registracije bitno je da vi dobijete sredstva. Za šifru delatnosti bi trebalo da se posavetujete sa knjigovođom kada dođe vreme za otvaranje, ali mislim da je šifra 45.20 - Održavanje i popravka motornih vozila. Sve ostalo što ćete uz autoperionicu raditi možete, samo da ne prelazi 60% mesečnih prihoda. Tako da, ubacivanje novih poslova ne škodi. Ali, ja nisam knjigovođa tako da o poslovanju konkretne firme najbolje uvek sa knjigovođom da se posavtujete - šta se tačno sme, a šta ne sme.

Ako ste na birou imate pravo, naravno. Uslov je da ste nezaposleni i na evicenciji Nacionalne službe, da dosad niste koristili subvenciju, a finalna odluka posle zavisi od drugh parametara (bodova petežno). Kada bude raspisan Javni poziv biće tačno definisani svi uslovi, kriterijumi, iznosi i slično, ali u suštini svake godine se ponešto sitno izmeni. Vi ste na birou, tako da ako dosad niste, prijavite se za obuku za pisanje biznis plana kako biste je prošli, jer i to je jedan od preduslova za apliciranje. Dosta linkova ima na mom sajtu, ima i na internetu. Ja sam ovde pronašla  - https://www.paragraf.rs/propisi/uredba_o_klasifikaciji_delatnosti-5.html

Jel imate informacija ako jednu firmu osnuju 2 lica zajedno, moja sestra i majka (pošto ja već imam svoju firmu i iskoristio sam tu pomoć u godini osnivanja), oba sa biroa. Da li postoji mogućnost da se dobiju sretstva za ta dva lica?

Mogu da osnuju dva lica, u tom slučaju biznis planovi im moraju biti isti, da navedu tačne podatke koji će se poklapati i slično. Potrebno je da obe budu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanJe i evidentirane kao nezaposlena lica, da su završile dvodnevnu obuku za pisanje biznis plana (možda je i dalje u vidu prezentacije šalju mejlom, onlajn). Ostali uslovi definisaće se javnim konkursom, može se desiti da dođe do nekih izmena u odnosu na prošlu godinu (ne mora da znači, možda će uslovi biti identični kao prošle godine).

Samo mi kažite ako sada otvorimo novo privredno društvo, doo, recimo početkom januara, sa dva osnivača, da li u februaru imamo pravo na konkurs? 

Ne možete onda da koristite subvenciju, ako u januaru otvorite firmu pre raspiivanja Javnog poziva. Nije namenjena zaposlenima (licima koja se ne vode na evidenciji NSZ kao nezaposlena). Moraju u trenutku apliciranja da budu na zavodu (u trenutku podnošenja biznis plana). 

Od datuma kada se podnese biznis plan niko ne brani da one otvore firmu. Čak i ako se otvori firma pre donošenja finalne odluke, može se desiti da se njima odobre sredstva i da one tada dobiju pare. Jedino što NSZ ne obećava da će licima koja otvore firmu pre nego što saznaju da li su im odobrena sredstva zaista ista dodeliti.

Tu je jako bitno da taj datum kada se podnese zahtev sa biznis planom bude posle objavljivanja javnog konkursa.

Moja supruga bi htela da otvori agenciju za edukaciju i prevodjenje pa nas interesuje pod kojom šifrom bi trebalo otvoriti agenciji s obzirom da su 2 različite šifre za edukaciju i prevodjenje? Da li bi moglo paušalno plaćanje ako bi recimo prihodi uglavnom bili od jedne firme (rad online)? Da li iznos od 250 hiljada dobija svako (mi smo iz devastiranog područja, supruga ima manje od 30 godina...) I jel se dobija taj iznos bez obzira na troskove ili...?

Edukacija i prevođenje su dve različite delatnosti, edukacija mogu da budu možda intelektualne usluge (ne znam na koje edukacije tačno mislite), dok je sa druge strane prevođenje administrativna usluga (tako mislim). Za subvenciju se intelektialne usluge i administrativne usluge različito boduju, te treba biti oprezan kako se i šta navodi. Praktično, u zavisnosti od delatnosati za koju se ona opredeli mora i biznis plan da uklopi.

Što se tiče edukacije u pitanju je držanje časova engleskog stranim klijentima-deci preko interneta.Edukacija je pod šifrom 8559 i na listi je paušalnog oporezivanja isto kao i prevodjenje koje je pod šifrom 7430.

Što se tiče paušala, zaista nisam kompetentna da dajem savete u toj oblasti. Meni knjigovođa vodi knjige za firmu, nisam paušalac. Obzirom da nisu tačni (tj. nisu precizni) onlajn kalulatori za paušalni porez, najbolje je da se direktno u Poreskoj upravi Vašeg mesta to proveri (za tačnu šifru delatnosti, ali prethodno proverite da li ta šifra uopšte može biti paušalno oporezovana - neke mogu, a neke ne.)

Sve za paušal proverite, jer test samostalnosti može biti mač sa dve oštrice za one koji imaju samo jednog klijenta. Knjigaši sa druge strane nemaju taj problem.

Ne dobija subvenciju NSZ svako. Dobijaju je samo oni koji ispune uslove (uslove definisane Javnim pozivom), ako imaju dovoljno poena (tačnije imaju što više poena zbog velike konkurencije), imaju dobro urađen biznis plan pritom da je delatnost koju će obavljati u listi onih delatnosti koji se finansiraju.

Troškovi koje ćete vi imati u realnom poslovanju nemaju veze sa iznosom subvencije, ali se u biznis planu mora pravilno prikazati kako i šta planirate da bude. 250000 je za nezaposlena lica, 270000 za nezaposlena lica osobe sa invaliditetom.

Neke stvari se boduju, neke ne. Devastirana područja se boduju, žene takođe, mladi do 30 godina (manje i ako nije još napunila). 

1. Trenutno zivim u Beogradu,kao podstanar. Pročitala sam da je neophodno posedovanje vlasnickog lista nekretnine ili saglasnost vlasnika stana (ne bih u startu uzimala,iznajmila lokal za poslovanje), da bi se otvorila firma na adresi l.k.). 2. Da li postoji mogućnost da se firma otvori u drugoj opštini, druga adresa, od one koja je u ličnoj karti ?

Čime biste se bavili? Zavisi od delatnosti da li se može raditi od kuće, tj. da li za obavljanje delatnosti nije obavezno potreban poslovni prostor. Da li je adresa lične karte ta gde živite privatno u Beogradu?

1. Zarad bodovanja, posedovanje sopstvenog vlasničkog lista jeste moguće (ili poslovnog prostora u vlasištvu najuže rodbine - mama, tata, supružnik - od njih dobiate saglasnost da možete koristiti posl. prostor, plus prilaže se dokaz o vlasništvu) . Saglasnost vam ne treba ako ćete koristiti stan gde privatno živite, jer je on u vlasištvu osobe koja Vam nije rod, a razlog je taj što se to ne boduje. Pravda se samo ono što donosi bodove.

Tako da, ako vam je adresa u ličnoj karta ta gde ste privatno, možete tu registrovati. Vlasnik bi trebalo da se slaže, ali ne zbog Zavoda već zbog odnosa između stanodavca i stanara. Od kuće možete raditi samo ako delatnost koju biste obavljali spada u one koje mogu da se rade van zasebnog poslovnog prostora.

2. Može na drugoj adresi, drugoj opštini (samo za Republički konkurs), ali samo ako zaista u drugoj opštini imate adresu gde biste registrovali i ako se ta delatnost može raditi od kuće. Nisam sigurna da li biste mogli da otvorite npr. kozmetički salon u npr. Kovačici ili npr. Knjaževcu.

Mene samo i interesuje da li je moguce dobiti ikakvu subvenciju od drzave, pokrajine ili grada ako se otvori sada pocetkom februara? Trgovina na malo.

Subvencije se ne dodeljuju za trgovine na malo i trgovine na veliko, odnosno ne dodeljuju se ni za jedan vid trgovine (butici, prodavnice, zdrava htana... ništa od toga što je trgovina).

Dodeljuju se za proizvodnju, proizvodno zanatstvo, usluge i intelektualne usluge

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko izrade biznis plana, možete me kontaktirati. Oko pitanja u vezi sa biznis planom subvencijom i bespovratnim sredstvima za samozapošljavanje zakažite konsultacije.

Pozdrav.  Marija 🙂

Agencija za konsalting i marketing Connect Media.

7 comments on “ŠESTI DEO pitanja i odgovori - subvencije NSZ”

 1. Planiram da otvorim proizvodnju torti,kolaca, raznoraznih slatkisa i ukrasa za iste,pa me zanima koliko ta delatnost donosi bodova?Da li ta proizvodnja moze da bude u mojoj kuci u jednoj prostoriji u kojoj imam kuhinju i sve potrebno za pocetak,dok ne sredim jednu drugu prostoriju po Haccp standardu?
  Kada se dobije odgovor da su sredstva odobrena koliko se ceka na isplatu sredstava?
  Da li nam neko dolazi u kontrolu tih 12 meseci?

  1. Donosi 15 poena jer je proizvodnja. Mislim da zakonski ne može kod kuće da se radi, upravo zbog uslova koje objekat za proizvodnju takve hrane mora ispuniti. Mora da postoji zaseban ulaz od mesta stanovanja, kao i još neki uslovi.
   Kada se dobije odgovor da su sredstva odobrena prvo je potrebno otvoriti firmu (otvaranje je moguće i ranije, ali nakon predaje zahteva biznis plana), pa tek nakon prilaganja dokumentacije (dokaza da je firma otvorena) i potpisivanja ugovora čeka se na isplatu. Pretpostavljam ne mnogo, možda nedelju - dve. Ne znam. Ja sam čekala možda max nedelju dana.

  2. Može se desiti da dođe, ali i ne mora da znači da će doći. Uglavnom ne dolaze koliko znam, ali to nije garancija da nikada neće doći.

 2. Да ли добитник субвенције за самозапошљавање који постане предузетник паушалац има право и да се запосли и на другом месту у току тих 12 месеци након закључивања уговора

  1. Zdravo Nikola.
   Možeš da se zaposliš, ali ne možeš onda da ti subvencija i firma koju si refistrovao bude sporedna delatnost. Uglavnom ljudi stave firmu na mirovanje, pa ako reše da ostanu na tom poslu (novom gde su se zaposlili) ili vrate novac ili naprave neku varijantu sa poslodavcem (ako on želi) da za tih 12 meseci plate sebi doprinose kako ispunili ugovornu obavezu.

 3. Poštovani ,moj otac posle 30 godina rada postaje tehnološki višak ,da li on ima prava na subvencije države za otvaranje soptvenog biznisa ? Otvorio bi poslastičarnicu,odnosno proizvodnju i prodaju sladoleda u toj poslastičarnici u zakupljenom prostoru.

  1. Zdravo.
   Ima. Treba da bude prijavljen na evidenciji NSZ kao nezaposleno lice, da prođe obuku za preduzetništvo koju organizuje NSZ takođe, da sačeka narednu godinu da izađe javni poziv i da preda zavhtev.
   Svake godine u okviru konkursa budu i uslovi, pa ako je navedeno da se višak zaposlenih boduje to mu povećava šanse zbog bodova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram