30 januara, 2022

PETI DEO pitanja i odgovori - subvencije NSZ

PETI DEO pitanja i odgovori - subvencija NSZ za samozapošljavanje - Pitanja koja sam dobijala putem mejla (zbog nejasnoća i nedovoljno javno dostunih informaciija od strane službe).

Svi odgovori na pitanja oko uslova i samih mogućnosti za ostvarenje prava na dodelu subvencije za samozapošljavanje, nadam se da će pomoći svima i rešiti možda neke dileme.

Kako ne bih iznova pisala sve šta sam ljudima slala kao odgovor - pitanja i moje odgovore prenosim iz prepiski mejla.

Objavljeno je nekoliko blog postova, pošto ima dosta pitanja koja sam dobijala i tokom prethodnih godina.

PETI DEO pitanja i odgovori - subvencija NSZ

Videla sam vaše objave za samozapošljavanje. Totalno neupućena u taj deo danas sam otisla i prijavila se za obuku, kao i moj brat takođe. Obuka je online. Zanima me, posle obuke kakav je proces? Razmisljamo o pokretanju szr.

Obuka je onlajn i to se dobije na mejl, nakon čega u evidenciji zavoda stoji da si je završila. 
Proces je običan, aplicira se biznis planom za delatnost koju želiš da radiš, zajedno sa pratećom dokumentacijom ako je ona potrebna. Ako ti odobre, a rok za odgovor zavoda je mesec dana od datuma isteka konkursa (odobre je ako imaš dovoljno poena, biznis plan bude ok i ta delatnost koju ćeš raditi se finansira subvencijom) treba da otvoriš firmu i čekaš da ti na firmu legne novac za par dana, tačnije neki dan nakon što podneseš na zavodu dokumentaciju o otvorenoj firmi.

Koliki je iznos bodova za delatnost gde nije potreban poseban poslovni prostor?

To se može menjati pri svakom Javnom pozivu. 10 poena je kada vam ne treba poslovni prostor ili kada je u vlasništvu. Poena nema kada je poslovni prostor u zakupu. 

Interesuje me da li suprug može postati preduzetnik. Tačnije, bavi se građevinom pa bi sada pokušao da bude sam sebi gazda. Da li postoji neka pomoć od države u vidu finansijske pomoći?

Građevina se finansira, to spada u usluge. Samo treba što više poena da skupi kako bi sebi povećao šanse. Naravno, svaki Javni poziv može biti drugačiji od prethodnog po pitanju uslova. Ali, onaj osnovni je da je nezaposlen i da se vodi na zavodu. Ima još svakako, ali to je već druga priča. I tek onda kada je Javni poziv za samozapošljavanje raspisan.

Planiram da konkurišem za sredstva samozapošljavanja kada izađe konkurs. Firma se osniva na mog brata, koji ima 31 god i već je 7-8 god na birou. Takođe planiramo da zaposlimo starije lice koje ima 60 god i 6 meseci je na zavodu. Imacemo jos jedno zapsljeno lice. Prebivalište nam je na teritoriji koje spada u razvijene, a firmu bi osnovali na teritoriji koja spada u nerazvijene. Kako se to boduje i da li do konkursa treba da promenimo prebivaliste na toj teritoriji? Konrektno osnivamo auto školu.

Na republičkom konkursu možeš da apliciraš bilo gde za bilo koje mesto, za delatnosti za koje ne treba poseban poslovni prostor. Ako će auto škola raditi u tom razvijenom mestu onda bi i prebivalište firme trebalo biti tu. Tamo gde se aplicira (koja se opština, adresa, mesto... navede, tamo mora da bude firma u slučaju da odobre subvenciju).

Za auto školu bi se mogla dobiti subvencija, naravno, ako je dovoljan broj poena sakupljen. E sad, oko dozvola za otvaranje auto škole nisam sigurna da li oni sa NSZ uzimaju to u obzir. Što se tiče zapošljavanja drugih lica, ok. To je vaša odluka. Za subvenciju može aplicirati jedno lice ili više lica. Ako aplicira jedno, podnosi jedan biznis plan i ako prođe, dobija na račun nove firme xxx iznos. Ako apliciraju dva lica, onda njihovi biznis planovi moraju biti isti, a podnosi svako za sebe. 

Tako da, za oba lica može se dobiti subvencija jedno ako oba podnose bizns plan za osnivanje iste firme. 
Za zapošljavanje lica koje je starije od 60 godina mislim da ima programa.

Da li osoba koja je prijavljena na zavod manje od 6 meseci može da aplicira za subvenciju?

Može, uslov je da si prijavljen na evidenciji NSZ kao nezaposleno lice. Nema veze da li si dva dana ili mesec dana prijavljen na zavodu, važno je da se vodiš kao nezaposlen.

Otvorio bih građevinsku firmu za moleraj završnih radova, fasada i keramičkih radova. Da li zahtev moram da podnesem Nacinalnoj službi za zapošljavanje za moje samozapošljavanje?

Da, zahtev sa Biznis planom podnosite Nacionalnoj službi za zapošljavanje, sa pratećom dokumentacijom (u zavisnosti od vaših informacija zavisi i količina dokumentacije koja se prilaže, uz biznis plan). Morate da prođete obuku na Zavodu za pisanje biznis plana i preduzetništvo (lagana je i online), i da se vodite kao nezaposleno lice na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Za moleraj i firme koje se bave izvođenjem građevskih radova (fasade, keramika i slično) može se dodeliti subvencija, a da li će se odobriti zavisi od više kriterijuma (bodova koji se sakupljaju).

Želeo bih da otvorim radionicu za PVC stolariju bez početnog kapitala, a već nekih 6 meseci sam na službi za nacionalno zapošljavanje. Mene zanima da li se pomoć od države za otvaranje sopstvenog biznisa dobija odmah. Ja imam alat za početak pa bih iznajmio radionicu i dokupovao još alata.

Svaka radionica gde biste vi nešto izrađivali finansira se subvencijom. Potrebno je napisati biznis plan da bude kako treba. Nema veze što nemate mašine - alat, jer se ne pravda. Prethodnih godina se nije pravdalo. Kupićete. Novac se dobija nakon što otvorite firmu, na poslovni račun svoje firme (prethodno se dobije rešenje i potpisuje Ugovor sa NSZ).

Interesuje me kako se agencija za konsalting i marketing oporezuje. Tj. ne kapiram da li bi bila paušalac ili knjigaš? Koliko se plaćaju doprinosi na mesečnom nivou i da li bih se ukopila u tih 250000 za godinu dana?

Može da bude i knjigaš, a može i paušalno. Iznos paušala zavisi od delatnosti i opštine gde se firma registruje. 

Recimo, za mene (7022 agencija je u Boru - razvijena opština, isto kao Beograd), paušalno porez bi bilo oko 30000 svaki mesec. 

Postoji lična zarada i samooporezivanje, tu su doprinosi manji (vode se knjige). 
U 2021. godini - za minimalnu zaradu doprinosi su izosili oko 18000 dinara mesečno, a ako su doprinosi obračunati na najnižu mesečnu osnovicu ispadnu oko 11500 dinara. 

Najbolje je to detaljno da vam objasni neka knjigovidstvena agencija. 

Trenutni iznos koji ja plaćam (7022 šifra) je oko 11500 i opredeljena sam na ličnu zaradu. Naravno, ako se vama isplati pausal zbog obima posla, što da ne. Najbolje oko poreza da se konsultujete sa još nekim. 

Armirač sam pa sam otvorio i armiračku firmu 2020. god. Da li mozete da mi pomognete? Firmu kada sam otvorio službenici su mi rekli da nemam prava na nikakav kredit ili novčanu pomoć.

Na subvenciju za samozaposljavanje sada nemate pravo jer ste otvorili firmu. Mogu je ostvariti nezaposlena lica, a vi pošto ste preduzetnik i u radnom odnosu u svojoj firmi ne možete da koristite istu.

Mozete li mi reći da li se isti broj poena na konkursu za samozapošljavanje dobija ako posao radim u stanu i ako imam lokal u svom vlasnistvu?  hvala

Za poslovni prostor u vlasništvu (tvoj lokal, stan, kuća ili uže vlasništvo ili supružnici) i ako nije potreban poslovni prostor boduje se isto. Kada se radi od kuće isto je, podnosi se dokumentacija za vlasništvo ukoliko ima potrebe za tim, boduje se sa 10 poena. Ukoliko je zakup nema poena.

Zanima me koliko se čeka isplata novca posle potpisivanja ugovora sa NSZ?

Oko mesec, mesec i po dana (max 45 dana) se čeka na odgovor, od dana završetka konkursa.

Hteo bi da konkurišem sa zanatskom radnjom za servisiranje elektro uređaja, kućnih i ostalih. Prijavljen sam na službi zapošljavanja i prošao sam njihovu obuku (online). Po struci sam elektrotehničar i posao bih obavljao na terenu (nije potreban poslovni prostor).

Po tome što ste rekli, stekli ste ono osnovno pravo da aplicirate za subvenciju (na evidenciji ste kao nezaposleni, prošli ste obuku). Možete.

Želim da otvorim agenciju za konsalting, vodim se u jednom mestu na birou, ali agenciju bih otvorila u drugom mestu, u kancelariji koja je u vlasnistvu rodbine i ne bih placala zakup. Oni vec drze tu agenciju. Smatram da bih imala vise klijenata ako bih otvorila agenciju tamo, a ne u mom mestu. Interesuje me kako da prijavim taj prostor kad ga ne uzimam u zakup a nije moj? A ponovo odnosi mnogo poena ako prijavim da ga uzimam u zakup. Da li mogu npr da prijavim u mom mestu, a u drugom kao neko istureno odeljenje?

Za konsalting jeste potreban poslovni prostor. 

Mislim da moglo tako. Da se registruje u jednom mestu, zbog bodova, i da tamo zaista počneš da radiš, a onda možda kroz neki mesec da se doregistruje ogranak ili još jedno sedište. Ne znam tačno kako se to tačno kaže. Ali, proveri sa knjigovodjom.

Za zakup ne bi morala da dokazujes vlasništvo, tako da tu nema bodova. 

Bodove ces skupiti na pol, možda na godine, ako si duže od 12 meseci na zavodu, na intlektualne usluge. 

Желим да отворим фирму са истом шифром делатнопсти као и Ваша 7022, али услуге које планирам да пружам су искључиво намењене тржишту Америке. Занима ме да ли у том случају могу да се позовем на консултантске услуге које предвиђа шифра делатности?

Mislim da bi moglo, što da ne. Ne vidim ni jedan razlog zašto konsultantske usluge ne bi mogle da se pružaju onlajn, strancima. Mislim da bi mogle.

Ideja mi je da otvorim agenciju za nekretnine. U NSZ su mi rekli da je to ok ideja, proverio sam da delatnost nije u spisku nesubvencionisanih, moram da imam prostor po novom zakonu itd. Ono što mene zanima je, da li ja mogu sav novac od subvenicije da potrošim na pripremu lokala, njegove mesečne troškove i opremu? Licence, iskustvo, tehničke uređaje, sve drugo imam.

Možeš, što da ne. Samo što ne može (ili ne mora) baš sve u biznis planu da se prikaže kako je za adaptaciju. U suštini, NSZ te neće pitati gde trošiš novac. Posle 12-13 meseci proveriće da li si uredno sve vreme plaćao doprinose državi.

Knjigoviđi se pravdaju troškovi, tj. svaki odliv sa računa je trošak i mora da se ima prateća dokumentacija (ako se diže gotovina, ako kupiš - platiš nešto preko firme i slično).

U procesu sam zatvaranja radnje. Do kraja januara prijaviću se na zavod za zapošljavanje i pokušaću da ostvarim pravo na tri meseca nadoknade za nezaposlenost, shodno svojim godinama poslovanja. Pa je moje pitanje, ako konkurs NSZ izađe npr. krajem februara, da li imam pravo da konkurisem? Da napomenem da imam završenu obuku i upoznat sam sa kompletnom procedurom. Da li predstavlja prepreku to što bi bio samo mesec dana na zavod, i da li je možda prepreka to što bih bio korisnik pomoći za nezaposlenost usled zatvaranja radnje?

Kao korisnik naknade zbog toga što ćete biti nezapsleni znam da ne smeta ako biste u 2021. godini aplicirali. Ali, što se tiče osnova po kome ćete se voditi da biste primali naknadu, zaista ne znam. Morala bih da proverim.

Ako ste jednom koristili subvenciju onda nemate pravo više da je koristite. Ovo pišem u slučaju da ste možda već iskoristili to pravo po završenoj obuci, pošto nisam najbolje razumela da li ste je nekada koristili ili ne.

Interesuje me da li bespovratna sredstva važe za sve sektore samozaposlajvanja pošto planiram da otvorim firmu prevozničku za kamione, tj. transport robe, pa me interesuje da li spada i taj sektor u bezpovratna sredstva?

Misllim da može, što da ne. To i jesu usluge. Za taxi se ne dodeljuju sredstva: http://www.nsz.gov.rs/live/digitalAssets/14/14183_nesubvencionisane_delatnosti_-_samozapo__ljavanje.pdf

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko izrade biznis plana, možete me kontaktirati. Oko pitanja u vezi sa biznis planom subvencijom i bespovratnim sredstvima za samozapošljavanje zakažite konsultacije.

Pozdrav.  Marija 🙂

Agencija za konsalting i marketing Connect Media.

2 comments on “PETI DEO pitanja i odgovori - subvencije NSZ”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram