22 maja, 2021

ČETVRTI DEO pitanja i odgovori - subvencije NSZ

ČETVRTI DEO pitanja i odgovori - subvencija NSZ za samozapošljavanje - Pitanja koja sam dobijala putem mejla (zbog nejasnoća  i nedovoljno javno dostunih informaciija od strane službe).

Svi odgovori na pitanja oko uslova i samih mogućnosti za ostvarenje prava na dodelu subvencije za samozapošljavanje, nadam se da će pomoći svima i rešiti možda neke dileme.

Kako ne bih iznova pisala sve šta sam ljudima slala kao odgovor - pitanja i moje odgovore prenosim iz prepiski MEJLA.

Biće nekoliko blog postova, pošto ima dosta pitanja koja sam dobijala i tokom 2020-te i tokom 2021. godine.

ČETVRTI DEO pitanja i odgovori - subvencija NSZ

Jedna mi samo stvar nije jasna oko uslova ko može da dobije subvenciju. Naime ja sam student ali planiram da otvorim svoju firmu. Da li mogu da podnesem zahtev za subvenciju ako se pre toga prijavim u nacionalnu sluzbu za zapošljavanje?

Ako si student i to pre svoje svršene 26-te godine (ako se na evidenciji NSZ vodis kao nezaposleno lice i ako si zaveden kao kategorija „ostalo“). - Ako si student ok je, samo moraš da se prijaviš i na evidenciji zavoda za zapošljavanje kao nezaposleno lice. Uslov bez koga ne može u postupku dobijanja subvencije za samozapošljavanje je obuka za pisanje biznis plana. 

Imam 55 godina: Kolko vremena treba da budem prijavljen u NSZ da bi završ-io dvodnevnu obuku i podneo zahtev za subvencije oko samozaposljavanje u iznosu od 250000 dinara? Da li taj novac može da se koristi za opremu lokala radnje i uplata kirije ako je iznajmljen objekat. Ja planiram da otvorim prodavnicu prodaje hrane za kućne ljubimce i da li mogu da zaposlim jšs jedno lice tako da budemo - ja kao vlasnik i prodavac. Da li sam uslovljen sa rokom od 12 meseci za poslovanje.

Subvencija se uglavnom ne dodeljuje za prodavnice, odnosno ne dodeljuje se ni za jedan vid direktne trgovine, kao što su maloprodaje ili velikoprodaje. Odnosi se i na prodavnicu zdrave hrane za kućne ljubimce i na zdravu hranu (roba na merenje), butike, knjižare, obuću, malu prodavnicu....  Može proizvodnja, usluge, zanatstvo, intelektualne usluge... Prodaja u okviru toga može naravno, ali da je ta delatnost koju ćete obavljati neka od tih koje NSZ finansira. Tako je bilo svih godina unazad, ja barem pamtim 6-7 godina da je tako.

Možete biti i jedan dan prijavljeni, tako je prošle godine moglo. Obuka sada ide onlajn (NSZ šalje prezentacije mejlom, ali morate se prijaviti za taj program, tako da je bolje da budete više od jednog dana evidentirani u njihovoj bazi kao nezaposleno lice).

Ako ove godine bude bilo kao i prošle, 2020, NSZ ne zahteva pravdanje utrošenog novca. Lice možete da zaposlite i da koristite druge programe države, poreske olakšice i slično, za neke bez obzira da li koristite subvenciju. Ali, za ovo najbolje ogdovore o aktuelnim programima za podsticja zapošljavanja novih radnika imaju knigovođe.  Subvencija koja se dodeljuje je za vas (za jedno lice).

Ne može se reći da je iko uslovljen na rok od 12 meseci poslovanja. Vi ste u obavezi da 12 meseci plaćate doprinose sebi (jer Vi dobijate novac). Tih 12 meseci može biti i tokom 24 meseca rada (ako stavite firmu na mirovanje imate obavezu da u periodu od 2 godine izmirite 12 meseci doprinosa - staža).

Što se tiče delatnosti za koju planirate uzmite u obzir šta sve ne može da se finansira - http://www.nsz.gov.rs/live/digitalAssets/14/14183_nesubvencionisane_delatnosti_-_samozapo__ljavanje.pdf.

Hteo bih da otvorim vulkanizersku radnju. Pa me interesuje da li mi stariji od 50. u mom slučaju 51 godina imamo pravo na subvenciju ili neku novčanu pomoć pri otvaranju radnje.

Imate pravo (važno je da ste na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje kao nezaposleno lice). Imali biste i neke dodatne poene kao lice sa preko 50. godina. Treba sačekati konkurs da se vide svi uslovi. 

Naišao sam na informaciju da studenti ne mogu da konkurišu za subvencije za samozaposljavanje. Da li je to i dalje tako? Ja sam na birou prijavljen sa završenom gimnazijom, a trenutno sam završna godina studija.

Ako si student možeš da se prijaviš na NSZ, sa srednjom kao što si već prijavljen. Studenti se često ne prijave na zavod dok ne završe faks, a to uglavnom bude posle 26-te godine. Ili se prijave i ne zavedu srednju školu, već navedu "ostalo" pošto čini mi se da ne postoji opcija da se student izasni kako je student. Ja sada koliko shvatam u tvom slučaju, ti si prijavljen sa SSS. Vodiš se kao nezaposleno lice, nema dokaza na zavodu da strudiraš. Redovno se javljaš na tri meseca (ili šest), ima te u njihovoj bazi da si nezaposlen. Tako? U tom slučaju, mislim da bi mogao da apliciraš.

Želeo bih da otvorim online školu za jezike i kako bih što manje kasnije plaćao porez paušalno to bih otvorio u opštini u kojoj mi nije prebivalište. Tamo moji imaju kuću na selu i ujedno je možda i veća verovatnoća da dobijem sredstva za samozaposljavanje. Verujem da je moguće da predam sva dokumenta iako nisam na toj opštini NSZ.

Možeš da otvoriš tamo. Za republički konkurs može da se podnese zahtev tako.  Ovo bi ti bila šifra delatnosti - 8559 - Остало образовање. Imao bi verovatno kao paušalac pogodnosti ako ta opština spada u devastirana područja ili spada u manje razvijenu opštinu, u odnosu na onu gde ti živiš. Važno je da je ta kuća u vlasništvu tvoje mame, tvog tate, ili tvoja. Preporuka je da sačekaš da izađe konkurs, jer će se možda menjati uslovi.

Da li je moguće konkurisati za sredstva za samozapošljavanje iz oblasti pružanja intelektualnih usluga online bez priloženog biznis plana? Nije neophodan prostor, oprema.

Što se tiče pitanja za biznis plan, nije moguće. Mora da se podnese obrazac biznis plana koji je zapravo zahtev za dodelu subvencije. Zavod na osnovu biznis plana i drugih uslove procenjuje kome se dodeljuje subvencija, jer tu se navodi šta ćete raditi, vidi se kalkulacija i ostalo. Takođe, iz tog razloje je na sajtu NSZ ostavljen obrazac, koji može da se skine, ali i da se preuzme lično u filijali. On je između ostalog, merilo za bodovanje.

Oprema je uvek potrebna i ona mora da se navede u biznis planu. Za poslovni prostor ok, ali to takođe mora da se naznači u biznis planu u polju da Vam nije potreban poslovni prostor, a zatim kroz opis Vaših usluga oni mogu zaista i videti da je tako kako ste naveli.

Završila sam obuku u nacionalnoj službi, čekam da izađe konkurs za samozapošljavanje. Moji roditelji imaju privatnu radnju, trgovinu na malo tekstilom, jastuci, posteljina, veš, konfekcija domaćih proizvođaća, a ja želim da se bavim istim tim. S obzirom da se ne finansira trgovina delatnost kroz te subvencije, zanima me da li mislite da li bih mogla da otvorim radnju koja se bavi popravkom i prepravkom tekstila i ujedno trgovinom, da nabavljam robu od drugih proizvođača i to prodajem. Znam da radnju treba da registrujem kao sto ce biti u biznis planu, samo jedna šifra delatnosti, ali sam pročitala da pored tepretezne delatnosti mogu da se obavljaju i druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene ili treba neka dozvola.E sad imam osobu koja plete prsluke, vunene čarape, kape itd. Da li mogu da registrunem radnju kao proizvodnju toga, ujedno to i prodajem a nabavljam i druge proizvode.

Možete da registrujete krojačku radnju ili popravka i prerada tekstila. Biznis plan treba onda da bude prilagođen tome, ne da prikazujete da ćete bilo šta prodavati (tuđe). U suštini, ne bi trebalo da nabavljate robu od drugih proizvođača, već svoju da prodajete (naročito ako ćete delatnost registrovati recimo od kuće). Međutim, u praksi je nekada drugačije. U tom slučaju, ako u tome što budete radili kojim slučajem ipak nemate mašine i ostalo, odnosno ne radite preravke i preradu garderobe, to je na vašu odgovornost (ako recimo neko sa Zavoda dođe i proveri).

Možete vi pored te delatnosti što registrujete da radite i druge stvari, koje nisu zabranjene u okviru izabrane šifre delatnosti. Ali, ovde može biti problem ako sa Zavoda ako provere i provale da možda vi ne vršite prepravke i ispravke, već samo prodaju. Zatim, šifra delatnosti koju odaberete mora donositi najmanje 60% prihoda, a to sve ostalo najviše 40%. To ostalo ne sme da prelazi više od 40% vašeg poslovnog prihoda u firmi.Što se tiče načina unošenja robe od drugih proizvođača, to je već posao za knjigovođu zbog kalkulacija i unosa robe. No, to je svakako na redu kada otvorite firmu.

Možete da registrujete zanatsku radionicu, možda Šifra 14.39 - Proizvodnja ostale pletene i kukičane odeće ili nešto iz oblasti 14 - Proizvodnja odevnih predmeta. To bi spadalo u stare zanate ili neku vrstu proizvodnje, ručnog rada.

Da li će biti uslužna ili proizvodna delatnost zavisi od Vas. U oba slučaja morate da pravite biznis plan prema ideji koja se finansira.

Da li postoje još neke subvenicije i koje, ili pomoc države za otvaranje zenskog frizera. Imam lokal u svojoj kući, 2014-2015 god sam bila otvorila i posle godinu i po zatvorila? Imam 34 godine, živim sama u svojoj kuci, nisam udata, lokal je moj u kući. Na biro se nisam prijavljivala zadnje 2-3 godine. Ako trebam mogu otići odmah da se prijavim i ako će mi to važiti, e sad ne znam da li će mi praviti problem što nisam bila prijavljena zadnje 2-3 godine?

Ako ispunjavate uslove mogli bi da aplicirate. Poeni će zavisiti od toga kakve uslove budu dali, ali svakako da je prednost što je poslovni prostor u tvom vlasinštvu. Kako niste imali obavezu prijavljivanja (zbog odjavljivanja, brisanja... čega god) nemaju oni razloga da prave problem. Da ste recimo izbrisani skoro jer se niste javili, imali bi penal is Zavoda. Ali to nije Vaš slučaj jer ako niste bili prijavljeni svojom voljom. 

Plan mi je da pokrenem firmu za web dizajn i imam pitanje u vezi opreme. Većinu opreme šta mi treba imam. Na koji način se pravdaju sredstva, da li NSZ proverava da li se sredstva koriste onako kako piše u biznis planu?

Ne proverava sredstva koja ti imaš, niti šta ćeš kupiti. Napisala sam tamo u tekstu *korak po korak* to da više nije potrebno da se pravda oprema koju podnosioci zahteva imaju. Ne proverava se ni šta ćeš kupiti, niti po kojim cenama ćeš kupiti, to se proveravalo pre puno godina (pre možda 6-7 ili više). Ali, ne treba da se preteruje. Treba realne cene da se stavljaju (proceni, možda za nešto može odstupanja da budu gore-dole).

Biće nastavak.

POVEZANI TEKSTOVI:

PRVI DEO pitanja i odgovori – Subvencija NSZ

DRUGI DEO pitanja i odgovori – Subvencija NSZ

TREĆI DEO pitanja i odgovori – Subvencija NSZ

Urađeni biznis planovi – spisak oblasti

Subvencije i konkurs za samozapošljavanje 2021. info

Subvencija za samozapošljavanje postupak za dodelu – korak po korak

Poziv 2020 – objašnjenje I DEO

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko izrade biznis plana, možete me kontaktirati. Oko pitanja u vezi sa biznis planom subvencijom i bespovratnim sredstvima za samozapošljavanje zakažite konsultacije.

Pozdrav.  Marija 🙂

Agencija za konsalting i marketing Connect Media.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram