19 marta, 2021

TREĆI DEO pitanja i odgovori - subvencija NSZ

TREĆI DEO pitanja i odgovori – subvencija NSZ za samozapošljavanje – Pitanja koja sam dobijala putem mejla (zbog nejasnoća i nedovoljno javno dostunih informaciija od strane službe).

Svi odgovori na različita pitanja u vezi uslova i samih mogućnosti za ostvarenje prava na dodelu subvencije za samozapošljavanje, za koja se nadam se da će pomoći i rešiti možda neke dileme.

Kako ne bih iznova pisala sve šta sam ljudima slala kao odgovor – pitanja i moje odgovore su izvučena iz prepiski.

Biće nekoliko blog postova – OVO JE TREĆI, pošto ima dosta pitanja koja sam dobijala i tokom 2020-te i tokom 2021. godine.

TREĆI DEO pitanja i odgovori – subvencija NSZ

Prijavljen sam u jednoj firmi, ali bih hteo da pokrenem svoj biznis. Značila bi mi subvencija. Kako da to ostvarim?

Prvi uslov je da ste nezaposleni i da se vodite na Zavodu u evidenciji nezapozlenih lica, a koliko dugo nije uslov. Boduje se ako ste duže od godinu dana, ali ima i drugih stvari koje donose poene. Zavisi od konkursa do konkursa, kada je on naravno raspisan. Iz radnog odnosa ne možete ostvariti pravo na dodelu subvencije, jer se vodite kao zaposleni (ako imate ugovor o radu).

Moj supružnik i ja bi smo želeli da konkurišemo na konkursu NSZ za subvencije samozapošljavanja. Želeli bismo da otvorimo pekaru. Oboje smo trenutno nezaposleni.  Prijavljeni smo na NSZ.

Mislim da bi za pekaru subvencija bila odobrena, utom veća šansa kada biste Vi i suprug zajedno aplicirali. To je svakako proizvodnja, koja donosi više poena.

Želim da otvorim prodavnicu za prodaju kućne hemije. Kakve su moje šanse da dobijem taj novac sa NSZ. Zenskog sam roda, imam 58 godina i dugo sam nezaposlena.

Na žalost, za prodavnice - trgovine se ne dedeljuju sredstva za samozapošljavanje. Za bilo koji oblik prodavnice, u smislu da se radi o trgovini (bez proizvodnje) važi to. Dodeljuje se novac za proizvodnju, usluge i slično, recimo ako proizvodite kućnu hemiju ili kozmetiku ili nešto drugo, pa to svakako prodajete.

Ako u biznis planu iskažete robu (kupljenu koja se preprodaje) to će odmah biti odbačeno. Na druge stvari biste verovatno sakupili poene, ali prvi uslov je da delatnost koju biste regiistrovali odgovara onome što Zavod finansira.

Imam 21 godinu, prijavljena sam na birou već oko godinu dana i razmišljam o otvaranju brze hrane u mom mestu. Da li država dodeljuje subvencije konkretno za brze hrane? Iznajmila bih lokal. Samo nisam razumela ovo oko bodovanja i šta bodovi donose. Moje mesto je na listi najnerazvijenijih lokalnih samouprava. Mozeš li mi reći nešto više ili možda neki savet? Puno bi mi značilo. 

Mislim da se dodeljuju za brzu hranu. Više tekstova sam o tome pisala, a svi linkom vode na konkurs koji je bio aktuelan za vreme vanrednog stanja.

Subvencija za samozapošljavanje postupak za dodelu – korak po korak

Da li se iznos subvencije za samozaposljavanje, koju odobrava Nacionalna sluzba za samozaposljavanje, upisuje u KPO knjigu? 

Zaista ne znam jer nisam knjigovođa. Nisam ni registrovana kao paušalac, tako da tu knjigu ne vodim. Mislim da se upisuje, jer se svaki prihod evidentira. Ali, zaista ne želim da tvrdim da je tačno ili ne, jer ne radim kao knjigovođa. Pravo je pitanje za knjigovodstvenu agenciju.

Želim da pokrenem sopstveni biznis i otvorim knjižaru i gift shop. Dugo se razmišljam o ovom poduhvatu, imam višegodišnje iskustvo rada u trgovini u različitim branšama. Potrebna mi je konsultacija vezana za subvenciju od strane države za pokretanje sopstvenog biznisa.

Subvencija se ne dodeljuje za trgovinske delatnosti (mislim na bilo koji vid trgovine, prodaje). Dodeljuje se za proizvodnju, zanatstvo, usluge, intelektuane usluge. Prodavnice - tipa knjižare, gift šop, butici, obućarske prodavnice, mešovita roba... šta god, to se ne finansira kada se radi o preprodaji, trgovini. NSZ uvek uz konkurs obajavi i listu šifara delatnosti koje se ne finansiraju, tako da svako može tu proveriti da li bi se planirana delatnost uklopila u neku od tih sa liste. 

Na internetu sam pronašla da je moguća subvencija u slučaju otvaranja firme, pa me zanimaju uslovi koji se moraju ispuniti da bih stekla pravo na to. 

Najvažniji uslov jeste da ste nezaposleni i da se vodite na evidenciji Nacionalne služne za zapošljavanje. Svi ostali uslovi, detalji i drugo biće definisano Javnim pozivom za samozapošljavanje kada bude raspisan konkurs. Uslovi mogu da se menjaju iz godine u godinu. Na sajtu sam pisala o uslovima koji važili tokom 2020. godine.

Da li bi mogli da dobijemo subvencije za samozapošljavanje ukoliko bi otvorili radnju koja bi se bavila zanatskom uslugom šminkanja, koja bi bila u sklopu prodavnice kozmetike?

Subvencije se dodeljuju za usluge šminkanja, usluge u kozmetičkom salonu, usluge nege lica, tela, proizvodnja kozmetike.... Ne dodeljuju se za prodavnicu kozmetike (trgovina). Kada budete pravili biznis plan savetujem da prodavnicu nigde ne navodite, a ako odobre iznos i dobijete subvenciju otvorite kozmetički salon sa šifrom delatnosti koja mu odgovara i u sastavu toga se bavite prodajom (da nije ona primarna). Da li ćete dobiti subvenciju zavisi i od mnoih drugih uslova koji utiču na bodove i generalno, od popunjenog biznis plana.

Moj sin ima 18 godina i hoće da otvori SZR, stoga me interesuje da li postoji mogućnost subvencije i koliki je iznos. U putanju je zanatska radnja usko vezana za građevinu, postavljanje keramike, moleraj radovi i suva gradnja.

Može sin da konkuriše ako je prijavljen na Zavodu kao nezaposleno lice. Dodeljuju se sredstva za građevinske usluge. Važno je da napiše dobar biznis plan i da sakupi poene, što više, ali koliko će sakupiti zavisi.

Završila sam obuku u NSZ u decembru i sad bi trebalo da napišem biznis plan. Ja bih se bavila domaćom radinošću, konkretno štrikam i heklam i sad meni ne treba niti prostor, niti mi trebaju mašine, ja imam neku količinu prediva i igala za štrikanje. Kada bih u biznis planu navela da ću sredstva trošiti na prediva i igle to bi i dalje bilo daleko ispod svote koju daju za subvenciju. Prosto me zanima kako se gleda na nas koji ćemo sredstva koristiti za bukvalno održavanje firme, odnosno izmirenje mesečnih dažbina?

Pretpostavljam da oprema sada neće uticati na odluku (javni poziv za 2020-tu godinu), ali svakako je bolje što realnije predstaviti biznis plan jer mislim da je aktuelnost teme jako bitna i zbog samoodrživosti (nakon 12 meseci), da bi oni poverovali kako ćeš da zaista raditi i dalje, ne samo prvih godinu dana. Ovo nigde ne piše, mislim tako na osnovu svog iskustva i ljudi koje poznajem i koji su dobijali sredstva.

Njima (zavodu kao donosiocu odluke) je posedovanje opreme bila i garancija da nećeš kupiti opremu, već da ti treba za materijal ili staž. Sredstva će uglavnom dati kada su u pitanju stari zanati, jer stari zanat je aktuelna tema.

POVEZANE TEME:

DRUGI DEO pitanja i odgovori – Subvencija NSZ

PRVI DEO pitanja i odgovori – Subvencija NSZ

ČETVRTI DEO pitanja i odgovori – Subvencija NSZ

Subvencije i konkurs za samozapošljavanje 2021. info

Subvencija za samozapošljavanje postupak za dodelu – korak po korak

Poziv 2020 – objašnjenje I DEO

Poziv 2020 – objašnjenje II DEO

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko izrade biznis plana, možete me kontaktirati. Oko pitanja u vezi sa biznis planom subvencijom i bespovratnim sredstvima za samozapošljavanje zakažite konsultacije.

Pozdrav.  Marija 🙂

Agencija za konsalting i marketing Connect Media.

2 comments on “TREĆI DEO pitanja i odgovori - subvencija NSZ”

  1. Zdravo.Da li se mogu dobiti subvencije za samo zapošljavanje ,ako nisam prijavljena na NSZ.Jer ovde kod nas zena koja radi,nezeli da prijavlje ljude ,ako nije sa njima u srodstvu ,ili ako joj se neplati.Pre dve godine sam pokusala,al nije zelela da me prijavi.

    1. Poštovana Milice,
      Vi imate pravo da se prijavite na evidenciju NSZ ako ste nezaposleni. Ako ona neće da Vas unese u evidenciju, to morate rešiti na neki način.
      Za subvencije imaju pravo da apliciraju samo lica koja su evidentirana (prijavljena) na evidenciju Nacionale službe za zapošljavanje kao nezaposlena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram