23 jula, 2018

Moje iskustvo - šta su subvencije za samozapošljavanje i kada su korisne

Subvencije za samozapošljavanje su sredstva koja mogu dobiti nezaposleni za pokrtanje biznisa. Sredstva se dodeljuju od strane Nacionalne službe za zapošljavanje za otvaranje nove firme. U nastavku sledi i moje iskustvo.

Ako želiš da konkurišeš za ova sredstva i dvoumiš se da li je to dobra stvar za tebe, ako ne znaš odakle da kreneš, ovaj tekst biće ti koristan. U ovom članku pisala sam opšte smernice, a u narednom konkretne korake za podnošene zahteva: Subvencija za samozapošljavanje postupak za dodelu - korak po korak.

Ja sam 2017. godine dobila taj novac, otvorila firmu i želim da pomognem svima koji to isto žele.

Sigurna sam da će ti svaka informacija pomoći, jer sam i ja bila na početku. Sećam se koliko mi je bilo sve bilo u početku teže i koliko sam teško dolazila do informacija, što je najčešće bilo ličnim iskustvom.

Novac koji se dobije je svakako dobar start i napisaću zašto tako mislim, na šta bi sve trebalo da se obrati pažnja, a biću slobodna da iznesem svoje mišljenje. Spomenuću ukratko i svoje iskustvo.

Dobiti subvenciju za otvaranje firme nije kompleksna stvar, ali mnogo toga je potrebno znati. Ako želiš da otvoriš firmu moraš da znaš i kakve te sve obaveze čekaju tada.

Na kraju teksta su dva linka u kojima sam napisala napisala pojašnjenje Javnih poziva za samozapošljavanje - po godinama.

Ako nisi siguran za šta bi ti novac od subvenije služio i kako da ga pametno iskoristiš, evo načina da saznaš.

subvencija za samozapošljavanje Marija Mitrovic

Nekoliko godina unazad lomila da li da se usudim na korak više i uđem u preduzetničke vode. Znala sam da je firma jedna velika obaveza i odgovornost, ali isto tako jedan veliki izazov, koji čovek može i ume da prihvati ili ne ume i ne uspe.

Kada obaveze krenu da pristižu, na red dolazi i odgovornost. I zbog toga je veoma važno da se ne zabrlja i zapadne u neki nepotreban problem.

 

Subvencije za zapošljavanje - dobar start ili čista glupost

 

Dok sam bila na samom početku i iz razgovora sa ljudima zaključila sam da vlada mišljenje kako su subvencije za samozapošljavanje čista glupost i gubljenje vremena.

Ne mogu da se složim da pričom da je glupost. Jedostavno, biznis je kao i ljudi, svaki je potpuno različit i priča za sebe. Kao dve različite osobe.

Nije glupost da se usudiš i pokušaš da radiš za sebe, čak iako ne uspeš. A ako čovek veruje u sebe onda može i da uspe.

Svako ima svoje lično mišljenje i rasuđivanje šta je ispravno i dobro, a šta nije! Neka iskustva su pozitivna, dok sa druge strane ima iskustava i situacija koja su loša i bolna. Postoje i slučajevi kada firme ne mogu da se održe, a vlasnici ostaju prezaduženi.

Sve se to dešava.

Ja mislim da ni jedan pokušaj da pokreneš sebe nije glupost, već šansa da se čovek oproba u preduzetničkim vodama. A šanse su velike da uspeš.

Taj novac nije dovoljan za plate, a radićeš i zaradićeš svoju platu. On je idealan za dopunu tvog poočetnog budžeta, a ne za finasiranje biznisa.

Kada se dobiju sredstva sa Zavoda pažljivo i namenski moraju da se koriste, kako ne bi zapao u ozbiljne finansijske probleme. Niko neće proveravati da li su potrošene na opremu, materijal, gorivo ili nešto deseto. Najbitnije da se izmire porezi i doprinosi za 12 meseci, jer će se to proveriti.

Kada je u pitanju iskustvo, ono se stiče i to je sudbina ili je bila sudbina svakoga od nas. Više o meni i mom iskustvu u od kako sam otvorila firmu možete pročitati na linku.

Zahtev za subvenciju prati bizns plan!

Sve uslove postavlja NSZ i neki od njih su veoma važni. Određen broj bodova zavisi od grada ili razvijenosti opštine. Kriterijumi se povremeno menjaju. Pisala sam tekst o bodovanju biznis plana NSZ.

subvencija za samozaposljavanje Marija Mitrovic

Odobrena je subvencija za samozapošljavanje - šta sve treba da znaš i uradiš u početku

Od kako sam prošla kroz celu ovu priču i krenula sa firmom dobijam puno pitanja. Pitaju me i ljudi koje znam, ali i ostali koje ne poznajem, kako sam se uopšte odlučila na tako nešto.

Kako sam se snašla, kako sam napisala biznis plan, kako sam ispunila uslove, da li zarađujem dovoljno, kako postižem sve.

I još jedno često pitanje je KAKO SADA DALJE.

Marta 2017. godine konkurisala sam za ta sredstva, a juna iste godine otvorila firmu. Želela sam da radim za sebe, da se pokrenem i napravim svoj život boljim nego što je to ranije bio. Oduvek sam imala brojne biznis i preduzetničke ideja, a nekoliko sitnih sam pokretala.

I trajale su, neke duže a neke kraće. Neke su bile uspešne, neke nisu, ali su sve ukupno jedno dobro i ozbiljno iskustvo koje se ne uči u školi.

Za početak je potrebno da se ispune svi uslovi koje zadaje NSZ i da se odrade formalne procedure da bi novac bio prebačen na žiro račun. Novac se prebacuje tek kada postaneš pravno lice, odnosno kada se registruje firma, dobije PIB, otvori žiro-račun, izabere delatnost (šifra delatnosti kada se otvori firma) i svi ti početni administrativni koraci završe.

Pre svega dobro razmisli kojim poslom želiš da se baviš.

Iznos koji se dodeljuje nije ni približno dovoljan za neki veliki posao, proizvodnju naročito, jer to nisu velike pare. Sa tim novcem se skoro ništa ne može.... Ali, ipak nešto može (i to je praksa pokazala!)

Pisala sam detaljno uputstvo koracima za prikupljanje dokumentacije nakon što je ona odobrena - Postupak nakon odobravanja subvencije za samozapošljavanje

Šta je sve važno da znaš

Važno je da:

 • sačekaš rešenje o odobravanju sredstava (može i ranije da se registruje - pisala sam o tome u tekstu postupak nakon odobravanja subvencije),
 • registuješ firmu i podneseš dokumentaciju NSZ u roku od 45 dana od datuma donošenja odluke da je odobrena subvencija,
 • šifra delatnosti bude ista kao u biznis planu,
 • se opredeliš za paušal, samooporezivanje ili ličnu zaradu.

Od delatnosti koju izabereš u biznis planu najviše zavisi koliko poena ćeš dobiti i da li će ideja za biznis proći ili ne. To će te savetnik posavetovati. Kada dobiješ rešenje prvo se registuje firma u APR-u. Šifra delatnosti koju tada upišeš mora da odgovara odabranoj šifri delatnosti iz biznis plana.

Takođe, važno je da se opredeliš za način oporezivanja i plaćanja doprinosa. Možeš biti paušalac gde ti knjigovođa nije neophodan, a možeš imati knjigovođu i biti opredeljen za ličnu zaradu ili samooporezivanje.

Ako se u opredeliš za paušal, dobro se raspitaj u Poreskoj upravi o grupama za svoju delatnost. Ovaj metod oporezivanja se ne isplati uvek u početku, a za neke delatnosti je veoma nepovoljan i skup (plus je od 2020. novi zakon za paušalce).

I zbog toga, mnogo je važno da izabereš šifru delatnosti koja odgovara poslu kojim ćeš se baviti, kako ti se ne bi zakomplikovala cela godina.

Za paušal se opredeli ako znaš da ćeš od prvog dana imati puno posla i veliki promet, u suprotnom se ne isplati u početku. Sa druge strane, ako ćeš da se baviš starim zanatima ili nekim sličnim poslom u vezi ručnih radova takođe može da se isplati. Sve kriterijume određuje poreska uprava i najmerodavnije informacije dobićeš tamo.

Plus, uvedene su nove izmene za paušalno oporezivanje, novi obračun paušalnog poreza i Test samostalnosti (pogađa preduzetnika - samo paušalce i preduzetnike koji su se opredelili za samooporezivu dobit).

Ako se opredeliš za knjigovođu i ličnu zaradu, uvek možeš isplatiti sebi platu kroz minimalac ili najnižu mesečnu propisanu osnovicu. Taj metod je ponekad najsigurnije rešenje, naročito u početku.

subvencija za samozapošljavanje Marija Mitrovic

Kada subvencije za samozapošljavanje mogu biti korisne

Subvencija može biti od koristi u sledećim slučajevima:

 • za firmu koja ne zahteva puno troškova (usluge),
 • kada već imaš nešto od opreme (za restoran, za brzu hranu, za proizvodnju...) i želiš da otvoriš novu firmu,
 • kada nemaš opremu ni repromaterijal, pa ti je novac potreban da uložiš i kreneš dalje,
 • za doprinose da plaćaš,
 • ako si svakako planirao da radiš (dobio subvenciju ili ne) i imaš već nešto od opreme,
 • za one koji se već neko vreme "na crno" bave nekim poslom i žele da to promene.

Ja pripadam ovom prvom – firma koja ne zahteva puno troškova.

Firma koju sam otvorila je Agencija za konsalting i marketing. Dakle, prvi korak o kome sam morala da razmišljam odmah nakon dobijanja subvencije je šifra delatnosti, a morala je da odgovara poslu kojim se bavim i da je ista kao ona iz biznis plana.

Konkurisala sam za usluge konsaltinga i morala sam da odaberem šifru delatnosti koja odgovara tome. Nisam mogla da otvorim ugostiteljsku delatnost, ali sa druge strane mogu to da radim.

 • Firma koja ne zahteva puno troškova

To su uglavnom agencija ili studio za pružanje nekih usluga (marketing, knjigovodstvo, pravne kancelarije, konsalting...sve one sluge koje su dozvoljene za finansiranje subvencijom).

Ukoliko ti nedostaje nešto od opreme ili materijala za rad, izdvoji deo novca i kupi. Ostatak novca ostaće ti da raspodeliš na porez i doprinose, kao i redovne prateće troškove poslovanja.

Ako ne radiš sa fizičkim licima, ne treba ti fiskalna kasa. Ako su ti klijenti i mušterije fizička lica, fiskalna kasa je obavezna (osim u slučajevima kada je delatnost koju obavljaš oslobođena).

 • Kada potpuno ili delimično imaš opremu

Subvencija će ti sigurno biti korisna i dovoljna da plaćaš doprinose ako već imaš svoju opremu. Ako imaš sve, nema potrebe da kupuješ, a ako ti nešto nedostaje, moći ćeš da odvojiš.

Doprinosi moraju da se plaćaju, a novac i platu ćeš svakako zaraditi u svakodnevnom prometu tako da će ti subvencija biti od značajne pomoći u početku.

subvencija za samozapošljavanje Marija Mitrovic

 • Kada nemaš opremu i materijal

Ukoliko pokrećeš posao za koji nemaš opremu ili repromaterijale i potrebno je da uložiš opremu, potpuno je drugačija priča i strategija (nego za kancelarijsku delatnost - usluge).

Novac od subvencije svakako možeš da iskoristiš za kupovinu opreme koja ti je potrebna, npr. frižidere, šank, skaru, roštilj, šporet, kasu ili npr. opremu za frizerski salon. Kao redovan trošak imaćeš zakup i sve prateće troškove, kao i redovne dnevne nabavke.

U ovoj situaciji moraš da imaš i sopstveni početni kapital, zato što subvencija neće biti dovoljna za doprinose (posebno ne prvih par meseci - jer se doprinosi svakog meseca plaćaju kada je firma aktina). Zato ova espovratna sredstva sa Zavpda u početku mogu značajno pomoći.

Slično je sa repromaterijalom, ukoliko npr. hoćeš da otvoriš radionicu za izradu nakita ili krojačku radionicu ili npr. salon za kozmetičke usluge. Ukoliko nemaš repromaterijal uložićeš deo novca za kupovinu svega potrebnog: perlice, konce, materijale za krojenje, šminku i preparate za lice.... Sve što ostane moraćeš pažljivo i pravilno da raspodeliš.

Proizvodi ili usluge koje prodaješ donosiće ti zaradu i platu. Subvencija će ti tada mnogo značiti i naročito u početku za plaćanje poreza i doprinosa.

Fiskalna kasa je obavezna kada se obavljaju određene delatnosti. Postoje i delatnosti koje su oslobođene kase, pa ako pripadaš toj grupi – onda je subvencija veoma dobar početni start.

Biti u ulozi poslodavca u potpunosti se razlikuje od uloge zaposlenog. Ali to ne važi za tvoju firmu, jer si ti i poslodavac i zaposleni.

Link - Objašnjenje Javni poziv za samozapošljavanje I DEO - isto je i za 2020. i za 2021. i za 2022. godinu.

Link - Objašnjenje Javni poziv za samozapošljavanje II DEO - isto je i za 2020. i za 2021. (konkurs za samozapošljavanje 2021.) i za 2022. godinu.

Javni poziv za samozapošljavanje traje do 31. marta 2022. Pisala sam o njemu - konkurs za samozapošljavanje NSZ 2022..

Link do Javnog poziva za za samozapošljavanje 2023 sa detaljno - pisala sam pojašnjenje.

Zatim, link za novosadski konkurs za samozapošljavanje žena - Subvencije za samozapošljavanje žena grad Novi Sad 2023.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko izrade biznis plana, možete me kontaktirati. Oko pitanja u vezi sa biznis planom subvencijom i bespovratnim sredstvima za samozapošljavanje zakažite konsultacije.

Pisala sam dosta biznis planova u različitim oblastima - urađeni biznis planovi - spisak oblasti.

Lep pozdrav. 🙂 Marija

Agencija za konsalting i marketing Connect Media

One comment on “Moje iskustvo - šta su subvencije za samozapošljavanje i kada su korisne”

 1. Hey, to je uopšteno. I need details please 😉 contact me pa da te pitam još više 😉 odobrili su mi ali I have some issues 🙁
  Apologise for my Srpski 😉 ali navikao Sam na English.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram