PRVI DEO pitanja i odgovori oko subvencija NSZ za samozapošljavanje
Samozapošljavanje

PRVI DEO pitanja i odgovori – Subvencija NSZ

PRVI DEO pitanja i odgovori – subvencija NSZ za samozapošljavanje – Pitanja koja sam dobijala putem mejla (zbog nejasnoća i nedovoljno javno dostunih informaciija od strane službe).

Svi odgovori na pitanja oko uslova i samih mogućnosti za ostvarenje prava na dodelu subvencije za samozapošljavanje, nadam se da će pomoći svima i rešiti možda neke dileme.

Kako ne bih iznova pisala sve šta sam ljudima slala kao odgovor – pitanja i moje odgovore prenosim u celosti iz prepiski.

Biće nekoliko blog postova (desetak), pošto ima dosta pitanja koja sam dobijala i tokom 2020-te i tokom 2021. godine.

PRVI DEO pitanja i odgovori – subvencija NSZ

1. Vidim da si i ti konkurisala za nesto slično kao što bih i ja. Sad polako ulazim u sferu digitalnog marketinga pa bih biznis plan pravila na tu temu (znači rad od kuće). Da li to prolazi? I na koji način praviti biznis plan na tu temu? (pitanje 03.03.2020.)

Što se tiče biznis plana, jedan od uslova da se dobije subvencija jeste da se prođe obuka za pisanje biznis plana. To se realizuje na Zavodu i uglavnom oni obaveštavaju (ako ne onda kažu kada pitamo). Te obuke mogu i kod drugih institucija da se prođu, a verovatno da ima besplatnih.

Ovo pišem u slučaju da nisi prošla tu obuku za pisanje biznis plana. Tokom tih obuka predavači bi trebalo da temeljno pređu stavku po stavku sa polaznicima, a zatim i da napišu neki reprezentativni.

Što se tiče teme za koju sam aplicirala ona jeste za rad od kuće, ali za sajt da budem online medij i da radim marketing sa lokalnim privrednicima, putem te platforme.

Što se tvoje ideje tiče mislim da moze da prođe (agencija za digitalni marketing). 

2. Planirao sam sa bratom i drugom da osnujemo firmu, e sad zanima me taj novac koji dobijamo. Dobijamo svako po 250000 ili je to budžet za svu trojicu? I takođe me zanima koliko su troškovi za doprinose i porez? (pitanje 06.03.2020.)

Ukoliko ste sva trojica nezaposlena lica svako od vas može da dobije 250.000 tj. 270.000 (za osobe sa invaliditetom). Vi možete da osnujete zajednički firmu, tj. da se udružite, a da sva trojica dobijete novac (ukoliko ste nezaposleni i na evidenciji NSZ kao nezaposlena lica).

Ukoliko samo ti podneseš zahtev, a planiraš njih da zaposliš, onda samo ti možeš dobiti novac ukoliko ti bude odobren biznis plan. Ako sva trojica želite da aplicirate, svakako može, pritom i da se udružujete, ali tada sva trojica podnosite biznis plan i zahtev za sebe (svako za sebe). 

Oko neke posebne procedure oko naglašavanja da biste se udružili najbolje je proveriti na Zavodu, ali je bitno da znaš da može. I da ukoliko planirate da se udružite svako može dobiti po 250.000 (ukoliko se odobri subvencija za ideju iz biznis plana).

Što se tiče doprinosa, oni su ove godine veći nego prošle godine jer je povećana minimalna cena rada (za 2020. godinu). Za minimalnu zaradu neto plata 2020. godine bila je oko 30.000 – 32.000 (u zavosnosti od broja radnih dana u mesecu), plus doprinosi oko 18.000 din. mesečno (doprinosi za pio, zdravstvo i nezaposlenost).

Što se tiče najniže mesečne propisane osnovice za plaćanje doprinosa ona je bila 2020. – (grubo rečeno) oko 10.000, možda malo više, a na to ukoliko se i porez na zarade plaća onda neto zarada iznosi oko 19.000.

Ukoliko se udružite da osnujete jednu firmu i da svi budete osnivači, što je svakako ok, onda mislim da bi trebalo da osnujete DOO. Preduzetnik (preduzetnik koji vodi knjige ili preduzetnik paušalac) nema svojstvo pravnog lica, jer je preduzetnik fizičko lice registrovano da obavlja delatnost radi sticanja dobiti. DOO je pravna forma privrednih društava i potrebno je da ima osnivače.

3. Uskoro otvaram firmu, interesuje me vreme dobijanja rešenja od trenutka podnošenja zahteva za subvencije. Žena i ja otvaramo frizerski salon, imamo sredstva za početak, našli smo lokal, iznajmili… uzećemo svu potrebnu opremu. Takođe smo aplicirali za subvenciju, jer značila bi nam takođe ta sredstva. Nas interesuje kada mi mozemo da otvorimo firmu? Da li možemo pre dobijanja subvencije? Npr. ako je konkurs otvoren 1 marta, kada mi možemo da počnemo sa radom? (pitanje 02.03.2020.)

Firmu možeš da osnuješ i pre saznanja konačne odluke da si dobio subvenciju. Ali to na Zavod neće uticati da je odobre ili ne odobre. Ako dobiješ prilaže se dokaz da si otvorio firmu i sve ostalo što treba. Za vreme dok ne saznaš da li si je dobio, a otvoriš firmu, doprinose moraš da plaćaš. 

Ukoliko je odobre, novac možeš da koristiš. S’tim što tvoja obaveza ka zavodu (12 meseci obaveznog uplaćivanja doprinosa) počinje od datuma osnivanja firme.

Još nešto. Ukoliko želite da otvorite salon pre nego što saznate da li ćete dobiti novac, biznis plan morate da predate kao nezaposleno lice (da bi uopšte imao pravo na odobravanje subvencije – ti, žena… onaj ko aplicira i planira da otvori firmu).

Rok je 45 dana od datuma isteka konkursa.

4. Ja sam bila jako dugo na NSZ i od njih nikakvu pomoć nisam dobila. Inače držim salon frizerski već 5 god. od kojih mi 1 godina stoji na mirovanju. Zanima me da li ja imam neku pomoć? (pitanje 13.03.2020.)

Ti nisi iskoristila subvenciju, a imala si pravo kada si bila na Zavodu i plus si prošla obuku? Ja lično mislim da bi imala pravo sada da si nezaposlena. Međutim, kako si na mirovanju kao preduzetnik mislim da si i dalje na neki način aktivan preduzetnik. S tim što ti ne ide obaveza da plaćaš doprinose, pošto ti je firma na mirovanju.

Subvencija se dobija za proizvodnju, neke usluge, zanatstvo itd. Tako da, ti bi dobila pare bez problema samo da sklopiš lepo bizns plan. Međutim, ako se ne vodiš sada na zavodu kao nezaposlena ti ne možeš da apliciraš za iznos. 

Da si recimo na evidenciji NSZ, a radiš na crno (bukvalno) onda bi mogla. Ili recimo da si na evidenciji NSZ, predala si biznis plan posle javnog poziva i otvorila firmu, opet bi mogla da apliciraš (imala pravo). 

5. Želim da otvorim agenciju za usluge prometa. Tu bi popunjavala razne zahteve, obrasce, kupoprodajne ugovore, zahteve za izradu lične karte, slikanje, osiguranje putno itd da ne nabrajam ima svašta još. Sad me interesuje da li mogu dobiti sredstva za otvaranje firme i kako navesti u delu biznis plana zaradu kad neću znati koliko ću popuniti mesečno obrazaca, a tek godišnje? Molim za savet ako je moguće. (pitanje – 12.04.2020.)

Može za knjigovodstvenu agenciju da se dobije subvencija ili za agenciju za pružanje administrativnih usluga (ne može agencija za osiguranje). Naravno potrebno je da se priloži dokumentacija u zavisnosti od popunjenih polja u biznis planu, kao i sam obrazac bizns plana.

Potrebno je i da se prođe obuka za pisanje biznis plana (tokom vanrednog stanja to je malo drugačije regulisano). Treba da se pozove Zavod i kaže kako ste zainteresovani da podnesete biznis plan radi subvencije (tokom vanrednog stanja ne primaju stranke lično), a oni vas upute telefonski savetniku koji zatim šalje online prezentaciju. Potom vi njemu šaljete potvrdu da ste primili i slično. Oni će vam to detaljno objasniti ako su nešto menjali ili onako kako praktiuju.

Što se tiče dela usluge, cena, klijenti, konkurencija…. Sve to mora da se popuni. Morate sami da procenite koliko usluga ćete mesečno pružati, po kojim cenama. Ne mora to biti precizno i 100% tačno, ali je dobro da imate neki okvir.

Vi sami morate odrediti koliko ćete mesečno imati tih i tih usluga, pa na osnovu toga kreirati cene i ukupne godišnje prihode. U slučaju da angažujete nekoga da vam napiše, opet ćete morati da mu date osnovne podatke kako bi se sve uklopilo. 

6. Želim da otvorim radnju za dekoraciju venčanja, rođendana i drugih proslava. Moje prvo pitanje je da li  ću dobiti jednak broj bodova ako imam lokal i ako ga nemam? U suštini, on mi nije neophodan, sve to mogu da odradim i kod kuće, ali moj otac ima u vlasnistvu lokal koji bi mogla da koristim ukoliko će mi to ići u prilog pri konkurisanju (ukoliko za to dobijam neke dodatne poene). Drugo pitanje odnosi se na opremu koju već posedujem. Ja sam vremenom kupovala neke stvari koje će mi u ovom poslu trebati, ali kao fizičko lice. Na primer, kupila sam dosta svećnjaka, vaza, vestačko cveće itd. Imala sam u planu da ću ovo raditi i onda sam kupovala onoliko koliko sam mogla. Zanima me da li ja treba da priložim račune za to? Ili kako to funkcionise? Ja imam neke, ali bar polovinu sam zagubila. Da li mogu da navedem nešto od opreme ako za nju nemam račun? Nije mi jasno kako da dokazem vlasništvo za to? 

Mislim da stavim šifru delatnosti 7729, ako uzmem da je to iznajmljivanje dekoracije, iako nije uvek iznajmljivanje, jer neke ikebane pravim i ne dobijam ih nazad. Ali većina toga je iznajmljivanje (svećnjaci, veštačko cveće, vaze…). Da li možes da mi kažeš da mi je onda iznajmljivanje usluga? Na Zavodu su mi pominjali i šifre 3299 (proizvodnja venaca, ikebana, buketa, korpi za cveće i sličnih artikala) i šifru 7410 (poslednja stavka, unutrašnja dekoracija).

(pitanje – 14.04.2020.)

Oprema se više ne dokazuje tokom 2020-te godine. To sam i negde u tekstu navela kao update, tako da je to novina od ove godine. Svećnjaci, vaze, stolnjaci, dekoracije… To nije oprema, to su materijali za rad. Oprema su mašine za dim, rasveta i svašta nešto još, stolovi, ormani, police., računar , telefon… To je oprema.

Lokal – u vlasništvu tvom (ili roditelji, suprug) – dobija se više poena. Isto toliko se dobija kada se navede da ti ne treba poslovni prostor.  Vlasništvo poslovnog prostora se dokazuje.

Za poslovni prostor u zakupu je 0 poena. Ukoliko i uzmeš neki prostor u zakup ne dokazuje se ništa.

Šta podrazumevaš pod – radnja za dekoraciju venčanja, rođendana i drugih proslava? Za prodaju opreme, za iznajmljivanje opreme korisnicima ili kao agencija za pružanje usluga dekoracije rođendana i slično? Pretpostavljam ovo treće.

  • Šifra 3299 – proizvodnja ostalih predmeta
  • Šifra 7729 – Iznajmljivanje i lizing ostalih predmeta za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu
  • Šifra 7410 – Specijalizovane dizajnerske delatnosti

Nema veze da li dobijaš material za dekoraciju koji iznamiš natrag ili ne, važno je da bude što približnija delatnost onome što ćeš raditi i da to bude naravno u skladu sa tim šta Zavod subvencioniše. Mislim da ove druge dve nisu za tebe. https://knjigovodja.in.rs/sr/sifrarnik-delatnosti  Tačno se vidi iz šifarnika u kom sektoru bi se najbolje uklopila.

Ako bi se bavila konkterno aranžmanima za dekoracije – recimo da dekorišeš venačanja, gde nešto praviš a nešto ne, to je neka vrsta ručnog rada. Posebno ako praviš ikebane, koje možeš i na drugi način da prodaješ. U šifri 3299 nisi usko vezana samo za proslave, a opet možeš i to i druge stvari da radiš. 

Ako se odlučiš za 3299 – onda ide prvo (više poena). Ako se odlučiš za drugo 7729 ide drugo (usluge i manje poena). Po meni, ovo drugo se ne uklapa u to što bi ti radila (osim ako ćeš od kuće da iznajmljuješ dekoraciju za venčanja, ali opet…. ). Čim nešto praviš, ručno ili mašinski, to je proizvodnja (proizvodno zanatstvo). Opet se vraćam na dekoraciju (ti izlaziš na “teren” i na licu mesta dekorišeš sale ili pak sa druge strane, praviš dekoracije kući u obliku ikebana, buketa…. – sve to nije tipična usluga već spada u prvi kvadratić – proizvodno zanatstvo).

Šta god da odlučiš, onda kada budeš registrovala firmu nema menjanja. Ne može da se dobije subvencija za proizvodnju i proizvodno zanatstvo, a da se registruješ za usluge.

Biće nastavak.

POVEZANI TEKSTOVI:

PRVI DEO pitanja i odgovori – Subvencija NSZ

DRUGI DEO pitanja i odgovori – Subvencija NSZ

Subvencija za samozapošljavanje postupak za dodelu – korak po korak

Poziv 2020 – objašnjenje I DEO

Poziv 2020 – objašnjenje II DEO

Pogledaj i ovo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *