Veći iznos subvencije za samozapošljavanje 2020.
Biznis, Samozapošljavanje

Veći iznos subvencije za samozapošljavanje 2020.

Za ovu godinu je malo veći iznos subvencije za samozapošljavanje u 2020. nego što je bio slučaj ranijih godina. Prema nacionalnom akcionom planu zapošljavanja za 2020. godinu planirano je izdvajanje većeg pojedinačnnog iznosa za korisnike.

Tokom 2020. dobija se 250.000 RSD jednokratno za pokretanje biznisa, u vidu subvencije za sampozapošljavanje. Dakle, 250 hiljada dinara za redovne okolnosti, a 270.000 RSD za osobe sa invaliditetom.

Pošto je izašao javni poziv krajem februara, nedavno sam napisala objašnjenje Javnog poziva za samozapošljavanje u 2020. I DEO. Biće uskoro i drugi deo.

Da se podsetimo, kada sam 2017. dobila novac za otvaranje firme putem subvencije dodeljivalo se 180.000 RSD. Prošle godine nešto više, tačnije 200.000 dinara

Tako da, stručna pomoć za samozapošlavanje od strane NSZ, odnosno sredstva za samozapošljavanje 2020. su i ove godine u vidu novca, samo bi trebalo da budu u većem iznosu. Pored novca, lica koja žele da je iskoriste i pokrenu biznis mogu očekivati stručnu pomoć u vidu:

 • informativnih i savetodavnih usluga,
 • obuke za razvoj preduzetništva,
 • mentoring od strane NSZ i
 • obuke koje realizuje služba za zapošljavanje (regionalne razvojne agencije).

Update: Objvaljen je Javni poziv NSZ za nezaposlena lica sa evidencije zavoda za dodelu subvencije za samozapošljavanje u 2020. i sa većim iznosima.

Veći iznos subvencije za samozapošljavanje 2020.

Iznos za bespovratna sredstva za otvaranje firme koja se dodeljuju u jednokratnom iznosu po korisniku su 250.000 RSD.

Kada za bespovratna sredstva za samozapošljavanje, tj. za novac subvencije konkurišu osobe sa invaliditetom iznos je 270.000 RSD u jednokratnom iznosu.

Novac se može iskoristiti radi:

 1. osnivanja firme (preduzenik),
 2. osnivanje zadruge,
 3. drugog oblika preduzetništva,
 4. za osnivanje privrednog društva samo ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos (tu spada i DOO).

Prioritet imaju sledeće kategorije:

 1. mladi do 30 godina starosti,
 2. viškovi zaposlenih,
 3. Romi,
 4. osobe sa invaliditetom,
 5. žene.

Kada se odobri subvencija za otvaranje firme prvi uslov je da ta firma bude aktivna narednih 12 meseci. Odnosno da se troškovi za porez i doprinose uredno izmiruju narednih12 meseci. U suprotnom, iznos se vraća.

O uslovima i postupku dodele sredstava pisala sam u tekstu Korak po korak do subvencije.

Promene nekih dodatnih uslova (koji su važili prethodnih godina kada je tekst napisan) sam izmenila nakon najnovijeg javnog i zvaničnog objavljivanja konkursa u 2020. godini.

Update:

Ukoliko vam je potrebna dodatna konsultacija ili pomoć oko pisanja bizns plana za subvenciju kontaktirajte me. Javiću vam se u najkraćem roku sa uslugama koje nudim.

Pozdrav. 🙂 Marija

Agencija za konsalting i marketing Connect Media

Pogledaj i ovo

1 Comment

 1. Hteo bih da otvorim vulkanizersku radnju. Pa me interesuje da li mi stariji od 50 u mom slučaju 51 godina imamo pravo na subvenciju ili neku novčanu pomoć pri otvaranju radnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *